Як вибрати сметану, як зробити сметану в домашніх умовах

Сметана — це кисломолочний продукт, який являє собою вершки, які поквашені молочнокислими бактеріями. У результаті молочнокислого бродіння відбуваються зміни білків молока, тому сметана засвоюється організмом людини краще, ніж вершки. Вважається, що з усіх молочних продуктів сметана — самий доброчинний. Закваска для виготовлення сметани складається з чистих бактеріальних культур — молочнокислих і вершкових стрептококів, ароматоутворюючих бактерій.

Сметану легко приготувати в домашніх умовах. Для цього в вершки (найкраще взяти сільське жирне молоко) потрібно внести спеціальну закваску або сметану хорошої якості і дати відстоятися при кімнатній температурі. Коли вершки скиснуть, їх треба поставити на холод і при температурі 5-8 ° С витримати протягом 24-28 год., після чого сметана готова.

Можна приготувати сметану і без «дозрівання». Для цього в охолоджені вершки треба додати лимонну кислоту і розчин агару або желатину. Вершки загустіють, стануть кислими на смак і після охолодження будуть по вигляду і смаку схожі на сметану.

Важливо не перетримати продукт: як тільки вершки закиснуть (вони можуть залишитися рідкими!) відразу поставити в холодильник і дати дозріти добу, тільки тоді сметана готова.

Зазвичай свіжа сметана рідка: купиш на сільському ринку, пролити можна поки до будинку доїдеш, але варто їй постояти в холодильнику (або підвалі) — вона густіє. З сепарованого молока вона іноді виходить такою густою, що її практично доводиться різати: більше схоже на масло, ніж на сметану.

Як розпізнати хорошу сметану

Чайну ложку сметани розчиніть в склянці гарячої води. Якщо продукт якісний — сметана розчиниться без осаду. А вже якщо на дні чарки буде осад, залишається запитати: «Вибачте, а що ви туди надобавляли?» Додати могли сир або щось не таке просте …

Домашня сметана — ще рецепт приготування

У вершки при кімнатній температурі вносять закваску: кисле молоко (хорошої якості) або свіжу сметану, краще звичайно домашню.

  • Столову ложку сметани на склянку вершків.
  • Вершки скиснуть, їх ставлять на верхню полицю холодильника на 1-2 дня: тільки не заважати.
  • Сметана дозріє і стане густою, буде важко стікати з ложки.

Така сметана прикрасить будь-яку страву. Її можна з’єднати з майонезом, з кетчупом, з молоком, якщо потрібно заправити суп (вона не згорнеться в супі) або соусі-підливі.

Натуральна сметана і сметанні продукти в магазинах

Натуральна сметана все рідше зустрічається. Під виглядом сметани виробники все частіше пропонують вироби, схожі на недороблений майонез. Такі вироби виготовляються швидше справжньої сметани (досить лише змішати компоненти) і обходяться виробникам дешевше.

Процес дозрівання натуральної сметани складний і триває 1-2 дні, за який твердне жир і набухають білки, а продукт набуває типової консистенції і смаку (до речі, особливий сметанний смак продукту надають ароматичні речовини, які утворюються в процесі дозрівання вже поквашених вершків).

Паста рослинно-вершкова, паста сметана кисломолочна, паста сметана термізована, паста вершково-рослинна сметана пастеризована — ці продукти схожі на традиційну сметану консистенцією, кольором і навіть смаком, проте не володіють властивостями класичного кисломолочного продукту.

Як відрізнити сметану від сметанного продукту?

Справжня сметана зроблена тільки з вершків і закваски. Але якщо серед написів на ємності ви виявите рослинні масла і інші харчові добавки, то це комбінований препарат.

Справжня, «жива» сметана, що володіє корисними для організму властивостями, не повинна піддаватися високотемпературній обробці — пастеризації, стерилізації і т.д. Якщо ви побачите на упаковці англійську абревіатуру UHT — Ultra High Temperature — значить, перед вами сметанний продукт, в якому відсутні живі мікроорганізми.

І справжня натуральна сметана теж буває різної якості. Коров’яче молоко буває різної жирності, отже, і вершки, з яких виготовляють сметану, бувають то густішими, то рідшими.

З метою привести жирність до спільного знаменника, вершки «нормалізують» (тобто занадто жирні розбавляють молоком). В такому випадку на упаковці може бути присутній напис: «сметана з нормалізованих вершків». На смак це зазвичай не відбивається.

Змінити смак сметани може виробництво з використанням порошку (відновлених вершків, засушених про запас). У підсумку виходить «кип’ячений» смак, а структура стає, як кажуть фахівці — «крупітчата», крупчасті, з крупинок.

Якщо поверхню сметани не славні (коли купуєте на ринку на вагу), а замість густої «рідини» ви бачите щось грудкувате, то, швидше за все, була порушена технологія виробництва і такий продукт краще не купувати.

Якщо сметана дуже рідка, то її, можливо, розбавили кефіром. Якщо продукт навпаки є дуже густий, не виключено, що термін її зберігання вже закінчився або ж продавець підсипав сиру. Густу «сирну» сметану цілком можна «викрити». Для цього треба розвести ложку продукту в гарячій воді. Якщо залишаться крупинки, то без сиру не обійшлося.

Добавить комментарий

Имя *
E-mail *
Вебсайт